Alkaline dieet zuivert je lichaam en doet je snel afvallen + Recepten

Alkaline dieet

Alkaline dieet doet je uitsluitend voedingsproducten eten en drinken die een alkalisch effect hebben. Alkalisch is het tegenovergestelde van verzurend. Een alkaline dieet zorgt er voor dat je pH-waarde op een gezond niveau blijft. Dat heeft vooral een goede werking op onze nieren. Maar ook onze spijsvertering, darmflora, en zelfs onze spieren en botten doen er hun voordeel mee. Alkalische voeding brengt ons lichaam in evenwicht. Een verzuurd lichaam is oorzaak van ernstige gezondheidsproblemen.

Natuurlijke producten om je zuren en basen in evenwicht te brengen vind je bij:

Kortom, wat eet je wél en wat niet in een alkaline dieet? 

Een alkaline dieet is in de eerste plaats niet bedoelt om gewicht te verleizen maar om je gezondheid te verbeteren.  Dat doe je door de zuurtegraad van  je dagelijkse voeding onder controle te houden. In een alkaline dieet geef je de voorkeur aan ontzurende voedingsmiddelen. Dat stimuleert vooral de gezondheid van onze nieren. Het verkleint ons risico op pijnlijke nierstenen en urineweginfecties. Het alkaline dieet werkt ook sterk vochtafdrijvend en helpt tegen het overmatig vasthouden van vocht (oedeem).

Oorzaken van verzuring

Alkaline dieet

Ongezonde voeding met weinig gezonde voedingsstoffen, stress, het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen en te sterke spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Die moeten zo snel mogelijk afgebroken en afgevoerd worden. Zure afvalstoffen zijn bijvoorbeeld urine- en melkzuren. Die worden afgevoerd via onze nieren, longen en onze huid.  Ons lichaam neutraliseert de achtergebleven zuurresten met natriumbicarbonaat, een lichaamseigen stof. De hoeveelheid afvalzuren die we dagelijks te verwerken krijgen is te groot om via onze uitscheidingsorganen te verwijderen. We slaan deze zuurresten wat op relatief korte termijn ons risico op gezondheidsproblemen vergroot.


Een alkaline dieet helpt je toch makkelijker afvallen

Onrechtstreeks helpt het een alkaline dieet je makkelijker en dus sneller afvallen. Zuren uit onze dagelijkse voeding verzamelen zich in onze lichaamsweefsels als vet. Het alkaline dieet ontzuurt ons lichaam waardoor het opgeslagen lichaamsvet tijdig wordt afgebroken en afgevoerd en we daardoor makkelijker ons overgewicht verliezen. Voedingsmiddelen met een sterk verzurende werking zijn vooral:

 • Vlees: en vooral bewerkt rood vlees
 • Bewerkte voedingsproducten
 • De meeste zuivelproducten
 • Cafeïne, koffie, thee en frisdranken (ook hun light versie
 • Alcohol

De meest ideale pH-waarde of zuurtegraad van ons bloed bedraagt 7,365. Als ons bloed verzuurt is dat oorzaak van veel voorkomende

Deze voeding hoort thuis in een alkaline dieet om je lichaam te ontzuren

Er bestaan zowel zure als base voedingsmiddelen. In een alkalisch dieet om ons lichaam te ontzuren eten we vooral:

Alkaline dieet met meer vergeten bladgroente zoalsSnijbiet of warmoes

Alkaline dieetDaarnaast zijn sterk ontzurend karakter barst snijbiet vitamine K.  Dat is niet alleen uitstekend voedsel voor onze hersenen. Het zorgt voor sterke botten en helpt tegen osteoporose. Snijbiet bevat ook grote hoeveelheden ijzer. Dat helpt bij de aanmaak van hemoglobine en enzymen, zorgt voor het transport van zuurstof door ons lichaam, stimuleert de groei van cellen en ondersteunt de werking van onze lever.

Alkaline dieet met kruisbloemige groenten: Boerenkool

Is een van de gezondste alkalische voedingsbronnen. Zo zit het boordevol sterke antioxidanten, is vezelrijk, een natuurlijke cholesterolverlager, helpt het lichaam ontgiften door de aanwezigheid van zwavel en chlorofyl. Het is ook een goede bron van vitamine K. Boerenkool bevat ook veel glucosinolaten waardoor het ons risico op veel voorkomende soorten kankers aanzienlijk zou kunnen verkleinen.

IJzersterke groene bladgroente: Spinazie

Deze populaire Groente heeft zeker een plaats op de lijst met alkalische voedingsmiddelen. Spinazie bevat ook grote concentraties vitamine A, E, C en K en is ook rijk aan mineralen waaronder vooral magnesium, kalium, calcium, fosfor en ijzer. In spinazie vinden we ook luteïne, een sterke antioxidant die ons beschermen tegen de vrije radicalen. Deze stof vertraagt ons natuurlijk verouderingsproces, helpt tegen ontstekingen in onze aders en de slagaders.

Vitaminebom: Broccoli

Alkaline dieetIedereen die begaan is met gezonde voeding weet al langer dat broccoli in geen enkel gezond voedingspatroon mag ontbreken. broccoli niet op je menu mag ontbreken.  In broccoli vinden we grote hoeveelheden vitamine A, B, C, E en K en mineralen zoals calcium, kalium, fosfor, bètacaroteen, zink, ijzer en koper. Broccoli versterkt onze hartfunctie en onze natuurlijke weerstand en werkt het preventief tegen kanker.

Vezelrijk fruit: Bananen

Door zijn vele gezonde voedingsstoffen helpen bananen onze zuurtegraad verlagen. Bananen bevatten een grote dosis vezels. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine B en mineralen zoals mangaan, magnesium en kalium. Bananen verlagen een hoge bloeddruk, stimuleert de gezondheid van ons hart, draagt bij aan sterke botten waardoor het ook efficiënt is tegen osteoporose.

Zoete aardappel

Zoete aardappelen of bataten winnen jaarlijks aan populariteit. Dat heeft het te danken aan zijn grote hoeveelheden voedingsvezels,  zijn vitaminen zoals vitamine A, B6, C en E  en mineralen waaronder fosfor, ijzer, koper, selenium, zink en jodium. Helpt ontzuren, verlaagt een hoge bloeddruk, bevordert een gezonde spijsvertering en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Zoete aardappelen zijn dan ook geschikt voor diabetici.

Gezond en caloriearm tussendoortje: Bleekselderij

Alkaline dieetDeze groente is rijk aan Zo is het rijk aan bètacaroteen dat we omzetten in vitamine A. Bleekselderij bevat ook kalium, een mineraal dat zorgt voor een betere  zenuwprikkeling en een gezonde bloeddruk. Dankzij de aanwezigheid van kalium werkt bleekselderij ook sterk vochtafdrijvend. En tot slot tref je ook luteïne, een flavonoïden, in bleekselderij aan.

Wortelen

Zijn hoog-alkalisch zijn en bevatten bètacaroteen dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Zoals bekend zijn bevorderen wortelen de gezondheid van onze ogen. Deze groente is ook rijk aan Andere vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12 C en E en aan  belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor. Wortelen zorgen snel voor een langdurig verzadigd gevoel waardoor ze ons helpen afvallen. Wortelen zorgen voor sterke botten en tanden, een gezonde bloeddruk en een sterk zenuwstelsel.

Kiwi

Verlaagt onze zuurtegraad, verhoogt onze natuurlijke weerstand en zorgt voor de extra aanmaak van collageen. Kiwi is ook rijk aan polyfenolen. Die horen bij de sterkste antioxidanten die ons beschermen tegen de vrije radicalen. Dankzij de grote hoeveelheden vitaminen en mineralen zorgen kiwi’s voor een gezonde bloeddruk, beschermen ze ons tegen hart en vaatziekten en bevorderen ons gezichtsvermogen.

Kruisbloemigen: Bloemkool

Net zoals broccoli hoort bloemkool bij de kruisbloemige groente en is daardoor een goede alkalische voedingsbron. Bloemkool bevat alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben om goed te functioneren. Naast veel vitamine C bevat deze groente ook veel vitamine K, vezels, thiamine, riboflavine, magnesium, foliumzuur, kalium, mangaan en glucosinolaten in aan. Die zorgen voor de sterk ontstekingsremmende werking van bloemkool dat tegelijk zorgt voor een gezonde bloeddruk, een betere nierfunctie en een goede spijsvertering.

Kersen

Dit populaire zomerfruit werkt niet alleen sterk alkalisch. Ze helpen bij spier- en gewrichtspijn, artritis, bij hart- en vaatziekten en zouden zelfs de groei van kankercellen aanzienlijk vertragen.

Aubergines

Alkaline dieetBrengen de zuren en de basen in ons lichaam weer in evenwicht in balans. De sterke antioxidanten in aubergines beschermen onze hersencellen, doodt virussen en bacteriën en zou de groei van kanker vertragen.

Verzurende voeding

Voeding met een verzurend karakter: vlees, vis, kip, kalkoen, wild, eieren, soja en sojaproducten, peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwt), granen, kaas, yoghurt, kwark, noten, zaden, roomboter en olie.

Conclusie

Dit alles betekent niet dat we geen voeding met een verzurend karakter zouden mogen eten. Mager vlees, vette vis, kip en kalkoen, eieren, peulvruchten, onbewerkte noten, pitten en zaden peulvruchten, volkorengranen, roomboter en plantaardige oliën blijven gezonde voedingsmiddelen die, met mate gegeten, thuishoren in een natuurlijk eetpatroon.


Raak jij ook dat hardnekkige vet niet kwijt of heb je weinig energie en kleine kwaaltjes?

Kies voor verandering

Op basis van de ervaringen van honderden mannen en vrouwen is er een programma ontwikkeld dat wél het gewenste resultaat levert. Dit kan jouw omkeer zijn!

Speciaal voor mensen zoals jij is er een programma ontwikkeld dat de kracht combineert van 's werelds meest effectieve manieren om af te vallen en op gewicht te blijven, namelijk detoxen en slow carb voedsel. Het dieet is zo ontwikkeld dat het voor iedereen vol te houden is.

 • Verbrand vanaf de eerste dag het hardnekkige vet
 • Verlies op een verantwoorde manier vet
 • Geen jojo-effect
 • Een plan om je leven lang slank te blijven
 • Direct meer energie
 • Je gaat er beter van slapen
 • Je gaat lekkerder eten
 • Je huid wordt er beter van en je gaat er van stralen
 • Je zult veel minder honger en trek hebben
 • Je weerstand wordt er beter van
 • Je krijgt voldoende groente en fruit binnen
 • Je krijgt de belangrijkste vitamines en mineralen binnen
 • Het kost je onderaan de streep niet meer geld
 • Je hormonen hebben minder last van schommelingen

Over Francois Appers 40 Artikelen
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.