Detox kuur voor thuis met gezonde voeding en beweging + Recepten

detox kuur

Een detox kuur voor thuis is een gemakkelijke en efficiënte manier om je lichaam te zuiveren van alle giftige afvalstoffen die zich zowel in je organen als in weefsels hebben opgeslagen.

Deze afvalstoffen zijn het resultaat van onze ongezonde voeding, de vele processen die zich constant in je lichaam voordoen en van de kwaliteit van je leefomgeving. De meesten denken aan het schoonmaken van hun lichaam in het voorjaar, in het vooruitzicht van de zomer.


Dat is een goed begin, maar om je gezondheid te verbeteren moet je eigenlijk constant je lichaam zuiveren. Dat zal niet alleen je gezondheid maar ook je lichaamsgewicht verbeteren.

Hoe pak je dat het beste aan, zo’n detox kuur voor thuis?

Door je lichaam te ontgiften stimuleer je niet alleen je gezondheid. Je zal meer vet verbranden en gemakkelijker afvallen.  Ons lichaam krijgt het dikwijls zwaar te verduren. Het resultaat van onze ongezonde voeding, een gebrek aan beweging, stress en een jachtig leven zijn toxische afvalstoffen die je gezondheid in het gedrang brengen en oorzaak zijn van overgewicht, aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Op tijd en stond je lichaam zuiveren is dan ook onmisbaar om deze opgestapelde afvalstoffen tijdig af te breken en uit je lichaam te verwijderen. Daar zijn geen peperdure behandelingen met massages, allerlei drankjes en voedingssupplementen voor nodig.

Je lichaam ontgiften kun je gemakkelijk thuis, met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Je lichaam zuiveren die je niet af en toe als je eraan denkt, maar dagelijks door gezond en natuurlijk te eten en voldoende te bewegen.

Tijdens zo’n afslankkuur gebruik je bij voorkeur:

 • Geen vast voedsel: je drinkt dagelijks tot twaalf glazen sapjes op basis van water, fruit en ahornsiroop. Besloot je zo’n ontgiftingskuur te volgen? Bereid jouw lichaam dan geleidelijk voor op zo’n grondige detox kuur. Hou er wel rekening mee dat je zo’n grondige reinigingsbeurt nooit langer volgt dan tien dagen
 • Geen vlees: je lichaam op een minder extreme manier zuiveren doe je met het eten van veel rauwe groenten (vooral groene koolsoorten) en  fruit en drinken veel water en kruidenthee
 • Natuurlijke voedingssupplementen: zoals appelazijn, knoflook en vitamine C
 • Een lymfedrainage: een lymfedrainage maakt steeds deel uit van een streng detox dieet, en is een therapeutische massage. Dat werkt ontspannend, bevordert je cel vernieuwing en verbetert de afbraak en afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Je lichaam zuiveren kan ook minder ingewikkeld en duur

Je lichaam zuiveren kan dus op een minder dure manier. Je lichaam ontslakken doe je best iedere dag. Je hebt immers ook dag en nacht  met een stroom aan afvalstoffen af te rekenen.

Peterselie is geneeskrachtig

Peterselie is in de eerste plaats geneeskrachtig en calorie arm.  Het past dan ook uitstekend in ieder voedingspatroon om je gezond gewicht te bereiken en te behouden. Het is ook een echte vitamine bom. Dat weet men ondertussen al meer dan 2000 jaar. Peterselie versterkt je immuunsysteem en zorgt zo voor extra weerstand. Daarnaast is peterselie onmisbaar om vitale organen zoals onze nieren gezond te houden. Vele wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat peterselie niet alleen barst van levensnoodzakelijke vitaminen, maar ook rijk is aan mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Peterselie is een belangrijke bron van:

 • Vitamine A, B1, 2, 3, 5 en 6, vitamine C, vitamine K,
 • Mineralen: calcium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, kalium, foliumzuur, zwavel. Men vermoedt dat peterselie zelfs sporen van B12 bevat.

Peterselie wordt dan ook in vele gezonde drankjes gebruikt, zowel voor een betere gezondheid, een zuiver lichaam en een gezond gewicht.

Peterselie is een krachtige ontgifter

Peterselie is naast een geneeskrachtig kruid en een bron van gezonde voedingsstoffen even goed ook een krachtige ontgifter. In de natuurgeneeskunde wordt het dan ook vooral gebruikt als een natuurlijk vochtafdrijvend middel dat het plassen stimuleert. Peterselie is tevens rijk aan chlorofyl en helpt daarmee je bloed te zuiveren.  Het stimuleer zo niet alleen de werking van je lever en je nieren. Ook  je blaas en je lymfesysteem worden gestimuleerd.

Help je lichaam zich te ontdoen al zijn giftige afvalstoffen door:  

 • Meer voeding rijk aan voedingsvezels te eten: die zijn vooral aanwezig in alle volkorenproducten (volkoren brood en deegwaren en zilvervliesrijst), in bio groenten en fruit. Eet regelmatig bieten, radijsjes, artisjokken, zuurkool, broccoli, spirulina, chlorella en zeewier om je lichaam te zuiveren
 • Zuiver regelmatig je lever: je lever staat centraal in het ontgiftingsproces en fungeert zowat als het zuiveringsstation van ons lichaam. Je lever zuiveren doe je door het gebruik van verse kruiden zoals paardenbloemwortel, mariadistel en door het drinken van groene thee en kruidenthee’s.
 • Neem extra vitamine C: dat helpt extra glutathione te aanmaken, een stof die je lever helpt toxines af te breken en te verwijderen
 • Drink voldoende water: drink dagelijks minstens 2,5 en maximaal 4 liter water per dag. Dat spoelt je lichaam schoon
 • Vermijd zoveel mogelijk stress: en ontspan op tijd en stond
 • Slaap voldoende: gemiddeld acht uur per nacht is ideaal
 • Doe dagelijks aan hydrotherapie: dat doe je driemaal daags gedurende een vijftal minuten zo heet mogelijke douches te nemen, gevolgd door een koude douche van maximaal één minuut  seconden koud water
 • Beweeg meer: een uurtje yoga of fitness verbetert je gezondheid, zorgt voor soepele spieren en gewrichten en voert meer toxische stoffen af. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen, joggen of zwemmen op eigen tempo is eveneens uitstekend om je lichaam te zuiveren

Ontgift je lichaam met het eten van de juiste groenten

Detoxen: eet de juiste groenten

Een detox kuur thuis is niet compleet zonder de juiste voeding. Vetten, suikers en koolhydraten belasten je lichaam. Die schrap je dus maar al van je dagelijks menu.

Je lichaam thuis detoxen met veel verse groenten:

Alle groenten zijn gezond, maar de ene wal wat gezonder dan de andere. 

Groenten met de grootste zuiveringskracht zijn:  

 • Alle groene koolsoorten: bloemkool, broccoli, Chinese kool, witte kool en ook rode kool. Zij spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van je  leverfunctie.
 • Groene bladgroenten: waaronder vooral spinazie, andijvie, sla, en waterkers
 • Wortelgroenten: zoals wortelen, pastinaak, schorseneer, rapen, raapstelen en rode bietjes

Groenten waarmee je erg voorzichtig moet zijn tijdens een detox kuur zijn vooral:

Tomaten, aubergines, paprika, rode en groene peper. Zij bevatten alkaloïden die je darmwand ernstig kunnen irriteren.

Water spoelt je lichaam

De beste manier om je lichaam te zuiveren, is veel water drinken. Minstens 2,5 en maximaal 4 liter per dag. Water helpt je bij het afvoeren van schadelijke stoffen en is daarom een essentieel onderdeel van iedere zuiveringskuur.

Hou je niet zo van de neutrale smaak van water?

Geef het dan wat meer smaak door er je favoriete fruit en/of verse kruiden zoals tijm, munt en rozemarijn aan toe te voegen. Ook kruidenthee is gezond en telt bij de totale hoeveelheid water die je op een dag moet drinken. Zoveel mogelijk variëren is ook hier de boodschap.

Een detox kuur is niet compleet zonder beweging

Veel groenten eten en veel water drinken is perfect om te detoxen en je lichaam de nodige rust te rust gunnen. Maar ook beweging is een onmisbaar element in elke detox kuur! Dagelijks een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen op eigen tempo volstaat om zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid een extra duwtje te geven.

Raak jij ook dat hardnekkige vet niet kwijt of heb je weinig energie en kleine kwaaltjes?

Kies voor verandering

Op basis van de ervaringen van honderden mannen en vrouwen is er een programma ontwikkeld dat wél het gewenste resultaat levert. Dit kan jouw omkeer zijn!

Speciaal voor mensen zoals jij is er een programma ontwikkeld dat de kracht combineert van 's werelds meest effectieve manieren om af te vallen en op gewicht te blijven, namelijk detoxen en slow carb voedsel. Het dieet is zo ontwikkeld dat het voor iedereen vol te houden is.

 • Verbrand vanaf de eerste dag het hardnekkige vet
 • Verlies op een verantwoorde manier vet
 • Geen jojo-effect
 • Een plan om je leven lang slank te blijven
 • Direct meer energie
 • Je gaat er beter van slapen
 • Je gaat lekkerder eten
 • Je huid wordt er beter van en je gaat er van stralen
 • Je zult veel minder honger en trek hebben
 • Je weerstand wordt er beter van
 • Je krijgt voldoende groente en fruit binnen
 • Je krijgt de belangrijkste vitamines en mineralen binnen
 • Het kost je onderaan de streep niet meer geld
 • Je hormonen hebben minder last van schommelingen

Over Francois Appers 40 Artikelen
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.