Meer weten over gezond detoxen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze Detox Tips en ontvang regelmatig nieuwe informatie en aanbiedingen!

*Je Naam:
*Je Email:


Een gezonde darmflora ligt aan de basis van onze gezondheid. Een orgaan dat voortdurend te maken heeft met het verwerken en afvoeren van allerlei toxische afvalstoffen zijn onze darmen. Je darmen regelmatig gezond detoxen, ontgiften ontslakken of zuiveren doe je op vele manier, de ene al wat omslachtiger en vervelender dan de andere. Denk maar aan allerlei laxeermiddelen, velen met een bijzonder agressieve werking met tal van vervelende neveneffecten. Maar het kan gelukkig ook anders, op een zachte manier met geneeskrachtige kruiden en geneeskrachtige planten. Welke planten zijn best geschikt om onze darmen op een zachte en dus gezonde manier te bevrijden van alle giftige afvalstoffen? 

Met onze moderne voeding vol smaak- , kleur- en bewaarstoffen word je lichaam meer dan ooit blootgesteld aan allerlei giftige afvalstoffen. Deze laatsten zijn even goed het gevolg van vele negatieve invloeden van buitenaf waaronder milieuverontreiniging door schadelijke uitlaatgassen en pesticiden. In normale omstandigheden is je lichaam best zelf in staat om zich tijdig van alle toxische stoffen te ontdoen. Wij worden echter aan zovele giftige stoffen blootgesteld, dat ons lichaam zijn zelfreinigend vermogen verliest en het verwerken van alle toxische stoffen niet meer alleen aankan. Als gevolg daarvan ontstaan uiteindelijk tal van chronische klachten als hoofdpijn, gewrichts- en spierontstekingen zoals reuma, artrose en artritis, spijsverteringsproblemen, tandbederf, hart- en vaatziekten, diabetes, fybromyalgie, lever- gal- en pancreasaandoeningen, voor het grootste deel dus welvaartsziekten. Hopelijk ben je nu wél overtuigd van het nut van het regelmatig en tijdig detoxen en zuiveren van je lichaam en dan zeker van je darmen…

Gezonde darmflora

Met het ontgiften en zuiveren van onze darmen streven we in de eerste plaats een gezonde darmflora na. Die is onmisbaar voor een goede gezondheid. Er bestaan verschillende agressieve middelen om je darmen te ontgiften. Zo’n agressieve en vlugge manier van ontgiften is dikwijls pure noodzaak, bijvoorbeeld in het vooruitzicht van een operatieve ingreep.

Het agressief zuiveren van je darmen heeft nochtans heel wat nadelen: het vermoeid je darmen, irriteert de slijmvliezen in je darmen en is verantwoordelijk voor het vernietigen van je darmflora!

Een zachte manier om je darmen te ontgiften is de extra consumptie van groenten en fruit:

Groenten: zijn rijk aan cellulose en voedingsvezels. Broccoli is de meest vezelrijke groente. Amper 150 gram broccoli bevat  bijna vijf gram vezels. Andere vezelrijke groenten zijn vooral aubergines, rode biet, kervel, andijvie, allerlei koolsoorten, pompoen, spinazie, sla, paardenbloem, prei, aardpeer, pastinaak,  bospeen, rodekool en sperziebonen, noten en zaden, erwten, wortelen, komkommers, courgettes, en selder. Tomaten, witlof en ijsbergsla bevatten nauwelijks voedingsvezels.

Granen en zaden: tarwezemelen en allerlei zaden  zoals lijn- , en chia zaad, vlozaad, en agaragar of zeewierpoeder dat in water zwelt tot een laxerende gelei.

Fruit: appelen, peren, sinaasappelen, abrikozen, kersen, bramen, olijven, perziken,  en mango ‘s zijn fruitsoorten met de hoogste concentratie voedingsvezels. Druiven, meloenen, en aardbeien moeten het met weinig of geen voedingsvezels stellen

Slijmstoffen: vijgen, pruimen, gedroogde pruimen, rabarber en dadels zijn rijk aan slijmstoffen of oliën. Ze smeren je darmen en zorgen voor een vlotte darmtransit.

Planten: aloë vera, rabarber, boldo, karwij, en komijn, paardenbloem en venkel

Leer meer over Natuurlijk Detoxen

De 7 Daagse Detox, van Marjolein Verkaik, is een helder en makkelijk te lezen eBook waarin zij precies beschrijft hoe ook jij op een natuurlijke manier je lichaam kan zuiveren van al die giftige stoffen die wij dagelijks ongemerkt binnenkrijgen.

JA! Ik wil ook weten hoe ik van die giftige stoffen af kom!